povestire

Ca substantive diferența dintre narațiune și povestire

este că „narațiune” este expunere, relatare a unui fapt, a unui eveniment sau a mai multor fapte sau evenimente într-o desfășurare gradată (și în formă literară); povestire iar „povestire” este acțiunea de a povesti și rezultatul ei.


Ca substantive diferența dintre povestire și schiță

este că „povestire” este acțiunea de a povesti și rezultatul ei iar „schiță” este plan redus, care conține o viziune de ansamblu asupra unei lucrări; schemă.


Ca substantive diferența dintre compunere și povestire

este că „compunere” este acțiunea de a (se) compune și rezultatul ei; alcătuire, îmbinare iar „povestire” este acțiunea de a povesti și rezultatul ei.


Ca substantive diferența dintre poveste și povestire

este că „poveste” este specie a epicii (populare) în proză în care se relatează întâmplări fantastice ale unor personaje imaginare în luptă cu personaje nefaste și în care binele triumfă; basm; (p.ext.) narațiune cuprinzând fapte posibile sau reale iar „povestire” este acțiunea de a povesti și rezultatul ei.


Ca substantive diferența dintre nuvelă și povestire

este că „nuvelă” este specie literară a genului epic, mai amplă și mai complexă decât schița, mai scurtă și mai simplă decât romanul, care înfățișează un episod semnificativ din viața unuia sau mai multor personaje (prezentate în mediul lor social) iar „povestire” este acțiunea de a povesti și rezultatul ei.


Ca substantive diferența dintre povestire și rezumat

este că „povestire” este acțiunea de a povesti și rezultatul ei iar „rezumat” este redare, prezentare pe scurt, scrisă sau orală, a ideilor unei lucrări, ale unei expuneri etc.; recapitulare succintă.