republică

Ca substantive diferența dintre federație și republică

este că „federație” este uniune a mai multor state autonome (care își păstrează propria organizare) în cadrul unui stat unitar, cu un guvern central și cu organe de stat comune iar „republică” este formă de guvernământ în care organele supreme ale puterii de stat sunt alese pe un timp determinat; țară, stat care are o astfel de formă de guvernământ.


Ca substantive diferența dintre imperiu și republică

este că „imperiu” este stat monarhic care are în frunte un împărat; împărăție iar „republică” este formă de guvernământ în care organele supreme ale puterii de stat sunt alese pe un timp determinat; țară, stat care are o astfel de formă de guvernământ.


Ca substantive diferența dintre democrație și republică

este că „democrație” este formă de organizare și de conducere a unei societăți, în care poporul își exercită (direct sau indirect) puterea iar „republică” este formă de guvernământ în care organele supreme ale puterii de stat sunt alese pe un timp determinat; țară, stat care are o astfel de formă de guvernământ.


Ca substantive diferența dintre republică și țară

este că „republică” este formă de guvernământ în care organele supreme ale puterii de stat sunt alese pe un timp determinat; țară, stat care are o astfel de formă de guvernământ iar „țară” este teritoriu locuit de un popor organizat din punct de vedere administrativ și politic într-un stat.


Ca substantive diferența dintre monarhie și republică

este că „monarhie” este formă de guvernământ în care puterea politică supremă aparține unui monarh; regalitate; regalism iar „republică” este formă de guvernământ în care organele supreme ale puterii de stat sunt alese pe un timp determinat; țară, stat care are o astfel de formă de guvernământ.