memorie

Ca substantive diferența dintre gândire și memorie

este că „gândire” este facultate superioară a creierului omenesc, care reflectă în mod generalizat realitatea obiectivă prin noțiuni, judecăți, teorii etc iar „memorie” este proces psihic care constă în întipărirea, recunoașterea și reproducerea senzațiilor, sentimentelor, mișcărilor, cunoștințelor etc. din trecut.


Ca substantive diferența dintre amintire și memorie

este că „amintire” este faptul de a (-și) aminti iar „memorie” este proces psihic care constă în întipărirea, recunoașterea și reproducerea senzațiilor, sentimentelor, mișcărilor, cunoștințelor etc. din trecut.


Ca substantive diferența dintre imaginație și memorie

este că „imaginație” este capacitate omenească de a crea noi reprezentări sau idei pe baza percepțiilor, reprezentărilor sau ideilor acumulate anterior; (p.ext.) reprezentare produsă de această facultate; închipuire, fantezie iar „memorie” este proces psihic care constă în întipărirea, recunoașterea și reproducerea senzațiilor, sentimentelor, mișcărilor, cunoștințelor etc. din trecut.


Ca substantive diferența dintre memorare și memorie

este că „memorare” este (rar) faptul de a memora; proces de înregistrare în memorie; memorizare iar „memorie” este proces psihic care constă în întipărirea, recunoașterea și reproducerea senzațiilor, sentimentelor, mișcărilor, cunoștințelor etc. din trecut.