păcat

Ca substantive diferența dintre ispită și păcat

este că „ispită” este ceea ce exercită o mare forță de atracție; îndemn (spre rău), ademenire, tentație, seducție; (p.ext.) păcat iar „păcat” este călcare a unei legi sau a unei porunci bisericești, abatere de la o normă (religioasă); fărădelege; (p.gener.) faptă vinovată, greșeală, vină.


Ca substantive diferența dintre păcat și viciu

este că „păcat” este călcare a unei legi sau a unei porunci bisericești, abatere de la o normă (religioasă); fărădelege; (p.gener.) faptă vinovată, greșeală, vină iar „viciu” este defect, cusur, neajuns (de construcție, de funcționare etc.).


Ca substantive diferența dintre păcat și vină

este că „păcat” este călcare a unei legi sau a unei porunci bisericești, abatere de la o normă (religioasă); fărădelege; (p.gener.) faptă vinovată, greșeală, vină iar „vină” este faptă care constituie o abatere de la ceea ce este (considerat) drept sau bun.


Ca substantive diferența dintre greșeală și păcat

este că „greșeală” este faptă, acțiune etc. care constituie o abatere (conștientă sau involuntară) de la adevăr, de la ceea ce este real, drept, normal, bun (și care poate atrage după sine un rău, o neplăcere) iar „păcat” este călcare a unei legi sau a unei porunci bisericești, abatere de la o normă (religioasă); fărădelege; (p.gener.) faptă vinovată, greșeală, vină.