iubire

Ca substantive diferența dintre iubire și pasiune

este că „iubire” este faptul de a (se) iubi; sentiment de dragoste pentru o persoană; relații de dragoste iar „pasiune” este stare afectivă și intelectuală deosebit de intensă și stabilă, manifestată ca o tendință care polarizează procesele psihice ale omului, determinându-l prin intensitatea efectelor sau prin permanența acțiunii lor.


Ca substantive diferența dintre iubire și obișnuință

este că „iubire” este faptul de a (se) iubi; sentiment de dragoste pentru o persoană; relații de dragoste iar „obișnuință” este faptul de a fi obișnuit cu ceva, de a avea un anumit obicei; deprindere, obicei; datină.


Ca substantive diferența dintre dependență și iubire

este că „dependență” este situația de a fi dependent; stare de subordonare, de supunere iar „iubire” este faptul de a (se) iubi; sentiment de dragoste pentru o persoană; relații de dragoste.


Ca substantive diferența dintre afecțiune și iubire

este că „afecțiune” este simpatie, prietenie, dragoste față de cineva iar „iubire” este faptul de a (se) iubi; sentiment de dragoste pentru o persoană; relații de dragoste.


Ca substantive diferența dintre atracție și iubire

este că „atracție” este forță (gravitațională, electrică, magnetică etc.) care tinde să apropie corpurile între care se exercită iar „iubire” este faptul de a (se) iubi; sentiment de dragoste pentru o persoană; relații de dragoste.


Ca substantive diferența dintre iubire și ură

este că „iubire” este faptul de a (se) iubi; sentiment de dragoste pentru o persoană; relații de dragoste iar „ură” este sentiment puternic, nestăpânit, de dușmănie față de cineva sau de ceva.


Ca adjectiv „îndrăgostit” este

(adesea substantivat) care iubește pe cineva; amorezat, înamorat.

Ca substantiv „iubire” este

faptul de a (se) iubi; sentiment de dragoste pentru o persoană; relații de dragoste.


Ca substantive diferența dintre iubire și respect

este că „iubire” este faptul de a (se) iubi; sentiment de dragoste pentru o persoană; relații de dragoste iar „respect” este atitudine sau sentiment de stimă, de considerație sau de prețuire deosebită față de cineva sau de ceva.


Ca substantive diferența dintre iubire și simpatie

este că „iubire” este faptul de a (se) iubi; sentiment de dragoste pentru o persoană; relații de dragoste iar „simpatie” este atracție, înclinare, afinitate pe care cineva o simte față de o persoană sau pe care o inspiră cuiva; afecțiune; (p.ext.) obiectul acestui sentiment.


Ca substantive diferența dintre atașament și iubire

este că „atașament” este afecțiune (puternică și durabilă) față de cineva sau ceva iar „iubire” este faptul de a (se) iubi; sentiment de dragoste pentru o persoană; relații de dragoste.