oraș

Ca substantive diferența dintre comună și oraș

este că „comună” este unitate de bază administrativ-economică, alcătuită din unul sau mai multe sate și condusă de un primar iar „oraș” este formă complexă de așezare omenească cu dimensiuni variabile și dotări industriale, având de obicei funcție administrativă, industrială, comercială, politică și culturală.


Ca substantive diferența dintre localitate și oraș

este că „localitate” este așezare omenească formând o unitate administrativă iar „oraș” este formă complexă de așezare omenească cu dimensiuni variabile și dotări industriale, având de obicei funcție administrativă, industrială, comercială, politică și culturală.


Ca substantive diferența dintre județ și oraș

este că „județ” este unitate administrativ-teritorială, în România, în componența căreia intră mai multe orașe și comune iar „oraș” este formă complexă de așezare omenească cu dimensiuni variabile și dotări industriale, având de obicei funcție administrativă, industrială, comercială, politică și culturală.


Ca substantive diferența dintre municipiu și oraș

este că „municipiu” este oraș mare, având un rol economic, social, politic și cultural însemnat; p. ext. administrația unui astfel de oraș; municipalitate iar „oraș” este formă complexă de așezare omenească cu dimensiuni variabile și dotări industriale, având de obicei funcție administrativă, industrială, comercială, politică și culturală.


Ca substantive diferența dintre oraș și sat

este că „oraș” este formă complexă de așezare omenească cu dimensiuni variabile și dotări industriale, având de obicei funcție administrativă, industrială, comercială, politică și culturală iar „sat” este așezare rurală a cărei populație se ocupă în cea mai mare parte cu agricultura.