realism

Ca substantive diferența dintre naturalism și realism

este că „naturalism” este concepție filozofică conform căreia nu există nimic în afara naturii iar „realism” este mișcare, curent, atitudine în creația sau teoria literară și artistică având ca principiu de bază reflectarea realității în datele ei esențiale, obiective, caracteristice.


Ca substantive diferența dintre realism și romantism

este că „realism” este mișcare, curent, atitudine în creația sau teoria literară și artistică având ca principiu de bază reflectarea realității în datele ei esențiale, obiective, caracteristice iar „romantism” este mișcare artistică și literară apărută la începutul sec. xIX ca o reacție împotriva clasicismului și regulilor lui formale, care a preluat tradițiile naționale și populare, promovând cultul naturii, lirismul, fantezia și libertatea de expresie.


Ca substantive diferența dintre clasicism și realism

este că „clasicism” este ansamblu de trăsături proprii culturii antice greco-latine din cel mai înalt stadiu de dezvoltare a ei, caracterizată prin armonie, puritate, sobrietate etc iar „realism” este mișcare, curent, atitudine în creația sau teoria literară și artistică având ca principiu de bază reflectarea realității în datele ei esențiale, obiective, caracteristice.